Belső Coach Képzést vezettünk az OTP-nél

Az elmúlt évek nyílt coach képzései után idén ismét egy belső coach csapat fejlesztését vezettük, ezúttal az OTP banknál. A féléves program önismereti munkát és a szakmai módszertan elsajátítását célzó képzési napokból, egyéni szupervíziókból, és a résztvevők által vezetett gyakorló coaching folyamatokból épült fel.

A képzés fő célja az volt, hogy egységes és közös szakmai, szemléletbeli és módszertani alapokat fektessünk le, amelyekre egy felkészült coach közösséget építhet az OTP bank. A fókusz a stabil szemléleti alapokon, tudatosan alkalmazott módszertani elemeken és a szakmai személyiség fejlesztésén volt. Mindezt szabad, az egyéni különbözőségeknek is teret adó stílusban valósítottuk meg, amit „freestyle”-nak hívunk.

Természetesen szükség volt a csapat nyitottságára és a fejlődés iránti elköteleződésére is, hogy képesek legyenek elengedni, akár meg is kérdőjelezni azt, amit korábban tanultak a coachingról. A résztvevők szerteágazó szakmai háttérrel és tapasztalattal, más coach képzéseket korábban már elvégezve vágtak bele az általunk vezetett folyamatba. Nagyon inspiráló volt együtt dolgozni egy olyan csapattal, akik nagyfokú elköteleződést és felelősséget éreznek belső coach szerepükkel kapcsolatban, és teljes nyitottsággal viszonyulnak saját fejlődésükhöz.

Az elmúlt években lehetőségünk volt több szervezet belső coach csapatával is együtt dolgozni, és mindig örömmel látjuk, amikor erősödik a vállalati kultúrában a fejlesztő, coach típusú vezetői szemlélet. Mára már egyértelmű, hogy ez a szemlélet milyen értékkel bír egy vállalat életében. A kérdés az, hogy képesek-e a vezetők mindezt a gyakorlatban is megvalósítani. A coach típusú vezetői szemlélet megerősítésén egy hitelesen és kompetensen működő belső coach csapat nagyot tud lendíteni.

A belső coach-ként való eredményes és etikus munka ugyanakkor számos kérdést vet fel, és bizonyos szempontból jóval nehezebb műfaj, mint amikor egy külső coach dolgozik egy szervezetben. Ezért is tartjuk fontosnak a belső coach csapatok szakmai felkészítését, folyamatos fejlesztését és a közös szemléleten alapuló munka tudatos és következetes megvalósítását.

Néhány visszajelzés a résztvevőktől:

„Mint a legtöbb efféle képzés, ez is önismereti-fejlődési húrokat pendített meg. Rögtön az első két nap intenzív munkája vágányra tette, mire is szeretnék koncentrálni a hónapok során, és ezt szépen keretbe tette a befejező két nap és a záró dolgozat. A rengeteg visszajelzés nagyon hasznosnak bizonyult, és a képzést tartók különböző személyisége ezt tovább gazdagította. A kipróbálásra folyamatosan biztosítottak lehetőséget, a résztvevőkön múlt, ki mennyire élt ezzel. Összességében: azzal, amit a Neosys freestyle-nak nevez, nem mindenki tud mit kezdeni, de úgy tapasztaltam, hogy aki igen, annak nagyon bejön!”

Pankotai Balázs, agile coach

„A képzés izgalmas, felkavaró, néha mélyen elgondolkoztató, szórakoztató és tanulságos volt. Sokat tanultam a coach-ságról, magamról, másokról, közvetlen, fejlődést támogató visszajelzésekkel lettem gazdagabb. Számomra az egyik legnagyobb érték, hogy őszinte, közvetlen kapcsolat alakult ki a résztvevők és a tanácsadók között, minden esetben személyre szabott támogatást, visszajelzést kaptunk. A képzés egyes történései még nagyon elevenen élnek bennem, hiányzik, hogy találkozzunk és folytassuk a közös fejlődést. A képzés tematikája minden fontos részegységet érintett, az egyes elméleti egységeket rögtön gyakorlat követte, ahol láthattam coach-okat működés közben, megélhettem az ügyfél és a coach szerepet is. Mindig helye volt a kérdéseknek, javaslatoknak, ötleteknek, külön értékeltem, hogy dilemmákat, nehézségeket is az asztalra lehetett tenni. A freestyle szemlélet egy új, szabadabb látásmódot adott nekem, melyben kényelmesebben mozgok coaching tevékenységem során. Jobban tudok figyelni saját működésemre, az önreflexióm kevésbé megengedő és inkább reális, következtetéseim és intervencióim sokkal pontosabbak. Tovább haladok a képzés során is erősen támogatott önismereti úton, néha azért elgondolkozom azon, hogy egy adott viselkedésemmel kapcsolatban vajon András/Heni/Szabolcs milyen visszajelzést adna.”

Leányvári Julianna, osztályvezető

Számomra az eddigi coach képzéseim közül ez a képzés adta Nekem legtöbbet: mélyebb önismeretre való fókusz / önreflexió, annak hatása a működésemre / gyakorlati tanulás, és arra való részletes visszajelzések minősége, hatékonysága / párhuzamos gondolkodás – ügyfél problémája és a saját működésemmel való kapcsolat megfigyelése / pozitív gyakorlati példák és csapda helyzetekre való rávilágítás / fejlesztő feszültség létjogosultsága – coach, coachee vonatkozásban / szupervíziók hatékonysága / tiszta egyszerű kérdések , letisztul folyamat, működés / folyamatos figyelem, és támogatás a képzés folyamata alatt / a Neosys munkatársak különböző egyéniségükön keresztül, színesen mutatták be elméleti és gyakorlati működésüket / kellemes, együttműködő légkör megteremtése.

Dobák Klára, tréner értékesítés-támogatási senior szakértő

„Inspiráló volt a freestyle coachingot megélni és elsajátítani, az ebből fakadó energiákat megtapasztalni. Magabiztosabbá tett a kurzus azzal, hogy felismertette, hogyan tudok a saját személyiségemmel és egyben a coachee céljait szolgáló stílusban coach-olni. Fejlesztette az önismeretemet és a személyiségemet. Megtanultam, hogy az önreflexió elérés érdekében, hogyan kezeljem tudatosan a támogató bizalmat és a fejlesztő feszültséget. Röviden megfogalmazva mesterien sématörő volt.”

Rátkai Tamás, képzési senior tanácsadó

„Számomra ez a fél év nem csak szakmai, hanem egy hihetetlen izgalmas önismereti utazás is volt. A rengeteg gyakorlat során nem csak módszertant gyakorolhattam, hanem a sok visszajelzés hatására, egyre jobban kikristályosodott a saját coaching koncepcióm. Ez csak azért születhetett meg, mert minden pillanatban biztonságos és támogató légkörben éreztem magam. Köszönöm Nektek!”

Gombai Rita, tréner értékesítés-támogatási senior szakértő

Related Posts