Vezetőfejlesztés

Szándékosan nem vezetőképzésről, hanem vezetőfejlesztésről beszélünk. Meggyőződésünk, hogy a vezető elsősorban jó ember, jó személyiség – vezető személyiség.

Ezalatt nem azt értjük, hogy „vezetőnek születni kell”. Nagyon sokféle módon, sokféle személyiséggel, viselkedésmóddal működnek vezetők sikeresen, helyzettől, feladattól, cégkultúrától, iparágtól, piaci viszonyoktól függően. Nincs egyetlen érvényes recept. Vannak ugyanakkor alapvető jellemzők, amik szükségesek ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen.

Képesség a fókuszált, hatékony és céltudatos munkavégzésre – mert a vezető abban is minta, ahogy a saját feladatait menedzseli, amire és ahogy az idejét és az erőforrásait használja.

Világos és tudatos, professzionális kommunikáció – hogy a visszajelzések, iránymutatások, elvárások és üzenetek egyértelműek, letisztultak és motiválóak legyenek.

A hatás, befolyásolás képessége – hogy a vezető tudja, mit akar elérni, és hogy ehhez hogyan kell hatnia a csapatára és a környezetére, illetve, hogy képes legyen minél kevésbé vezetői hatalomból, pozícióból és minél inkább emberként, partnerként hatni másokra.

A vezetői szerep pontos megértése és rendszerszemlélet – mert a vezetők leggyakoribb hibája, hogy a szervezeti hierarchiában egy-két szinttel lejjebb megoldandó feladatokat végeznek, hogy „sokba kerülő munkatársakként” funkcionálnak. A professzionális vezetők arra fókuszálnak, amivel a legnagyobb hozzáadott értéket teremtik, és tisztában vannak tevékenységük hatásaival, összefüggéseivel, jól eligazodnak a szervezet komplexitásában.

Hitelesség, személyesség – azaz a pozíciót betöltő embernek, az őt vezérlő hiteknek, meggyőződéseknek, értékeknek, erősségeknek és gyengeségeknek az alapos ismerete (önismeret!), és bátor megmutatása. Mert a jó vezető nem idea, nem valami etalon, aminek az elérésére kell törekedni. A jó vezető a maga módján az: hiteles emberként, egyedi személyiségként.

A vezetés iránti szenvedély – mert igazán jó csak az lehet egy vezetői szerepben, aki akar vezetni, akinek célja, szándéka, a presztízsen és a nagyobb fizetésen túlmutató víziója van a vezetéssel. Aki jobbá akarja tenni a világot, aki kiemelkedő szakmai közösséget akar építeni.

A készségek, a vezetői tudás fejlesztésére szükség van. Mindig lehet kicsit jobban, ügyesebben, hatékonyabban, korszerűbben vezetni. A vezetői erő ugyanakkor a személyiségből fakad, az önismeretből, a hitelességből, a szándékból, a szenvedélyből. Vezetői programjainkban mi a készségek és a személyiség párhuzamos, integrált fejlesztésére törekszünk, mert a jó vezető elsősorban jó ember, jó személyiség.