Team health check (thc)

VUCA.

Volatile. Uncertain. Complex. Ambiguous. Azaz: Változékony. Bizonytalan. Komplex. Kétértelmű.

Minden folyamatosan alakul, a transzformáció lett a „normális” állapotunk. Kiszámíthatatlan. Rendkívül összetett, sokszor csak utólag feltérképezhető hatások és összefüggések indítanak el néhány nap vagy hét alatt kibontakozó, radikális változásokat. Nincsenek stabil, biztos tudások és módszerek, nincsenek egyértelmű, általános érvényű válaszok. Fluiditás, változás, sodródás az eseményekkel.

Ilyenné vált a világunk, és ilyen is marad. És ez minden korábbinál nagyobb stresszt okoz: a gyors reagálás és megállás nélküli rugalmas alkalmazkodás kényszere az alapélményünk. Ráadásul elvesznek a fogódzóink, minden megkérdőjeleződik, haszontalanná vagy éppen kontraproduktívvá válnak a megszokott rutinjaink.

Az új valósághoz való sikeres alkalmazkodás a szervezeti és egyéni túlélés és fejlődés záloga. Az alkalmazkodáshoz pedig pontosan kell érzékelnünk, hogy a szakmai, üzleti, szervezeti közösség, amiért felelősek vagyunk,

 • milyen mentális, érzelmi és morális állapotban van,
 • hol tart az alkalmazkodásban, elakadt-e valamiben,
 • mire van szüksége a továbblépéshez.
A PROGRAM

Team Health Check programunk abban segít, hogy vezetőként vagy HR szakemberként pontosan érzékeld, a csapatod, vagy a fókuszban lévő szervezeti egység milyen állapotban van, és hogyan tud alkalmazkodni a VUCA világ által támasztott aktuális kihívásokhoz. Hogy átlásd, mik azok a megterhelő vagy éppen tanulságos tapasztalatok, amiket együtt kell feldolgozni, és hogy mire van szüksége a csapatnak ahhoz, hogy a képességei legjavát mozgósítsa.

A THC felépítése:

 1. Előkészítő konzultáció a megbízóval, az aktuális üzleti és szervezeti célok és igények azonosítása.
 2. Online felmérés strukturált kérdőívvel, hogy lássuk, a team tagok szerint mik a legfontosabb tapasztalatok, témák, nehézségek, és hogy mire van leginkább szükségük az adott időszakban.
 3. Fél- vagy egynapos team coaching (személyes találkozással vagy online platformon), a felmerült témák feldolgozása, az egyéni és team-szintű tanulságok megfogalmazása, közös problémamegoldás, és felkészülés a következő időszak kihívásaira.
 4. Tanácsadói összefoglaló készítése és értékelő konzultáció a megbízóval, a legfontosabb tanulságok felerősítése, a következő időszakra vonatkozó vezetői fókuszok és feladatok meghatározása.

A THC programot féléves gyakorisággal érdemes ismételni. Ezzel a rendszeres együttgondolkodással valid, „élő” képünk alakul ki a team működéséről, változási, fejlődési folyamatáról. Emellett szisztematikusan fejlesztjük a szervezet képességét az alkalmazkodásra, együttműködésre és problémamegoldásra, és erősítjük az emberi kapcsolatokat, a bizalmat és a konstruktív hozzáállást.

Összességében erősebb, rugalmasabb, alkalmazkodni és fejlődni képes közösséget építünk.

A PROGRAM KERETEI
 • nincs résztvevői létszámkorlát, a program a csoport méretéhez igazodó módszertannal tökéletesen működik 5 és 150 fős csapatokkal, szervezeti egységekkel is
 • a THC alkalmakat a csoportmérettől függően egy vagy több tanácsadó vezeti
 • az előkészítés és utánkövetés 0.5 tanácsadói napot vesz igénybe
 • a team coaching alkalmak 0.5 vagy 1 nap időtartamban zajlanak