Szervezetfejlesztés – Evolúció és Revolúció

A szakmánkban nincs izgalmasabb feladat, mint megmozgatni egy teljes szervezetet, beindítani egy változási dinamikát, ami energiát, kreativitást szabadít fel, új célokat és lehetőségeket teremt, kimozdítja az embereket a komfortzónájukból és új képességek, attitűdök, együttműködési módok elsajátítására sarkallja őket.

A szervezetfejlesztési programjaink két alapvető célja az evolúció és a revolúció  támogatása.

Az evolúciós folyamatban a szervezet lépésről lépésre alakít ki, sajátít el új képességeket, célokat, munkamódokat. A változás inkrementális, a meglévő kereteken, szabályrendszeren, kultúrán belül zajlik. Finomhangolás, a hatékonyság, az együttműködési formák csiszolása, a szervezet alkalmazkodóképességének javítása. Az „evolúciós szervezetfejlesztő program” támogatja a cégeket a lassabb, kiszámítható változások, a fokozatos irányváltások, a kisebb belső átalakulások időszakában.

A revolúció drasztikus, forradalmi változást jelent. Az alapvető körülmények alakulnak át rövid idő alatt, ami eredményes és megszokott volt, az hirtelen megkérdőjeleződik és kerülendő lesz, ami előre vitt, az már hátráltat. A régi már nem igaz, az új még nem biztos, még nem világos. Forradalmi változás egy hirtelen, nagyságrendi növekedés (pl. cégfelvásárlás, összeolvadás miatt) vagy drasztikus csökkenés (üzletágak, funkciók kiszervezése, eladása), tulajdonosváltás, új technológia robbanásszerű elterjedése, a menedzsment lecserélődése, stb. A „revolúció program” célja a szervezet felrázása, a változás energiáinak felerősítése, a munkatársak és a vezetők kilendítése a rutinjaikból és támogatásuk a drasztikus átalakulások megértésében és az azokhoz való alkalmazkodásban, illetve azok irányításában – egy új kultúra és működésmód kialakításában.

Evolúció vagy revolúció – többéves, több ezer embert megmozgató szervezetfejlesztő programjainkban számos vállalat átalakulását kísértük, serkentettük, támogattuk. Megtapasztaltunk nehézségeket és sikereket, embert próbáló és felemelő helyzeteket, láttunk kevésbé sikeres és nagyszerű eredményeket hozó megoldásokat. Tapasztalt, profi szervezetfejlesztő tanácsadónak tartjuk magunkat.